Zeytintasi grotten i Serik / Antalya

Del på:
54 km fra Antalya og 16 km fra Serik ligger den fasinerende drypstens grotte Zeytintasi gemt oppe ad en grus sti. Grotten ligger nær landsbyen Akbas

Zeytintasi (zeytintaşı) betyder olivensten på tyrkisk, men det skal ikke forstås stenen indeni oliven,men i stedet det at man inde i grotten kan se en sektion, hvor det ligner der har lagt oliven i stenen, som derfor har små olivenformet huller.

Grottens fylde navn er zeytintaşı mağarası og det er brune skilte med dette navn på man skal kigge efter, når man kører til drypstensgrotten.

Før man kan få lov at besøge grotten, skal man iføres sikkerhedshjelm og ligge alt foto udstyr fra sig. Man må nemlig ikke fotografere ind i grotten, hvilket også er grunden til der kun findes ganske få, meget gamle billeder inde fra grotten.

Zeytintasi grotten er 14 millioner år gammel og blev tilfældigt opdaget i forbindelse med minearbjede i 1997. Den 14 februar 2002 blev grotten åbnet for offentligheden og den har været det lige siden. Groet har aldrig været beboet.

Når man besøger grotten har man en guide med sig, samt en lommelugte. Grotten er belyst, men guiden bruger lommelygten til at vise de mange fanatiske figurer og former, som er blevet skabt i grotten over de sidste 14 millioner år. Grotten er 96 meter lang og for enden kan man se et hul, som fortsætter 14 meter ned.

Har man en god fantasi kan man blandt andet se et elefant hoved, en stor hånd, en lysestage, en miniudgave af Pamukkale, spaghetti loftet og naturligvis olivenstenene.

zeytintasi grotten, zeytintas grotten, grotter tyrkiet, grotte serik

Hvordan opstår en drypstenshule?

Drypstenshuler består af stalakitter og stalagmitter, som skabes ved at kalkmættet vand siver gennem loft og vægge i en underjordisk hule og derved – dråbe for dråbe – afsætter små kalklag når vandet er fordampet. Gennem århundreder bliver det til de velkendte drypsten.

Mødes en stalakit og en stalagmit dannes der en søjle.

Modsat andre drypstenshulet løber vandet aktivt og hurtigt i Zeytintazi grotten og derfor skabes der 1 cm stalakit og stalagmit pr. 10 år (1 mm = 1 år, 1 meter = 200 år), hvor det i andre grotter som f.eks Dim Cave grotten i Alanya tager 100 år at lave 1 cm.

Der er ca. 40.000 drypstenshuler I Tyrkiet. Ud af dem er kun de 800 blevet udforsket.

zeytintasi grotten, zeytintas grotten, grotter tyrkiet, grotte serik

Praktisk information

Åbningstider: Hver dag fra 09.00 – 17.00

Entre: 5 tl
Gem

Gem

Gem

error: Indholdet er beskyttet mod kopiring