Tulipanen er Tyrkiets nationalblomst.

Del på:

 

Foråret i Tyrkiet er utrolig smukt.

Og overalt kan man nyde Tyrkiets nationalblomst tulipanen.

På tyrkisk hedder tulipanen Lale. 

Tulipanen er den tredje mest populære blomst i verden efter rosen og krysantemummen.

Tulipanens tyrkiske historie

Omkring år 1000 begyndte Tyrkerne som de første nogensinde, at dyrke tulipaner som haveplanter. På det  tidspunkt var et tulipanløg så kostbart at det kunne bruges som medgift, og der går historier om tulipanløg, der er solgt til samme pris som et hus. I dag er tulipanen Tyrkiets nationalblomst. De tulipaner som blev brugt, kom fra området omkring Sortehavet, Krim – halvøen og området nord for Kaukasus.

Hollænderne hentede oprindelig deres berømte tulipaner i Tyrkiet. Det udløste en samlermani i England og Holland. Tulipanløg, der blev fragtet til Wien fra Istanbul i 1500-tallet var så efterspurgte, at man i 1634 i Holland kaldte fænomenet ”tulipanmani”. Folk investerede i tulipanløg som man gør det i aktier i dag. Denne periode i Tyrkiets historie bliver kaldt ”Tulipan-perioden” og forbindes med nydelse og skønhed.

Idag er tulipanløget ikke længere så kostbart, og går man en tur i Alanya i foråret kan man se den smukke blomst alle steder, smukt plantet i flotte mønstre.

Tulipanen i hverdagens design.

Det tyrkiske te glas perfekte form er inspireret af tulipanen og tulipanen har derfor en stor indflydelse på den tyrkiske hverdag.

 

3 thoughts on “Tulipanen er Tyrkiets nationalblomst.

Lukket for kommentarer.

error: Indholdet er beskyttet mod kopiring