En tur til Girne på Nordcypern

Del på:
Inde imellem de smukke Fem Fingre bjerge og det uendelige blå middelhav finder man på det naturskønne Nordcypern og den historiske by Girne.

Girne er tyrkernes navn for den skønne havneby, mens grækerne som er bosat på Sydcypern samt briterne kalder byen for Kyrenia.

Girne er med sine 33.207 indbyggere den tredjestørste by i Nordcypern. Byen blev grundlagt af grækere fra fastlandet.

Det var en vigtig koloni i årene 1200-1000 f.Kr. og en selvstændig bystat frem til 312 f.Kr. Byen har tidligere heddet Keryneia, hvoraf nutidens navn Kyrenia stammer fra. I Girne finder man også to universiteter med 14.000 studerende, der giver byen et ungt og frisk pust.

Girne er en skøn feriedestination for både europæere og tyrkere, som ønsker at udforske tusind års historie, shopping, spise lækker mad og nyde solnedgangen langs byens smukke hvide sandstrand. Girne minder om en tyrkisk by, fordi Girne har været tyrkisk besat siden 1974, hvilket også er grunden til at sproget er tyrkisk og betalingen foregår i tyrkiske lira eller i Euro.

Men Girne har ikke altid haft en tyrkisk tilknytning. Cypern har været en ø, som igennem tiden har været under andres herredømme op til flere gange, og kampen om Cypern er måske ikke afsluttet endnu. Cypern har igennem tiden været under styre fra blandt andet Det Osmanniske Rige, briterne samt grækerne.

seværdigheder i girne, seværdigheder nordcypern, nordcypern, havnen i girne, havnen kyrenia

Frokost på havnen

Når man besøger Girne bør man først søge ned mod byens havn, der er formet som en hestesko og naturskabt.

Havnens små cafeer og de vuggende både gør en frokost næsten eventyrlig. På Cypern kan man nyde cypriotisk, tyrkisk og international mad af bedste kvalitet, og efter en god frokost, er det oplagt at prøve en kop velsmagende cypriotisk kaffe. Mens man sidder på havnen kan man med sikkerhed ikke undgå
at se byens helt store kendetegn borgen, Girnes byzantinske borg.

I 600-tallet blev den byzantinske borg i Girne bygget som et værn mod arabiske plyndringstogter og sørøvere. Borgen har igennem tiden haft forskellige funktioner, som bl.a kongeligt residens, tilflugtssted, fængsel og torturkammer.

En af de mest kendte historier om tortur omhandler Peter Den Førstes elskerinde Joanna L´aleman, som blev smidt i et af borgens fangehuller af Dronning Elenor d´Aragon kort efter, at Joanna havde født hende og kongens kærlighedsbarn. Da kongen fik at vide, at hans elskerinde var blevet smidt i borgens fangehul sendte han, fra hans korstog i Frankrig, et truende brev til dronningen, hvori han beskrev, hvordan han ville straffe hende for det hun havde gjort mod hans elskerinde Joanna.

Dronningen løsladte efterfølgende Joanna L´aleman fra fangekælderen, hvorefter hun flyttede tilbage ind på paladset.

Alanya girne, seværdigheder i Girne, Kyrenia seværdigheder, seværdigheder girne, seværdigheder nordcypern

Skibsvrags-museum

I borgens østside er skibsvragsmuseet. Museet har udstillet dele fra et handelsskib fra Alexander Den Stores tid.

Handelsskibet blev fundet 1 km ud for Girnes kyst på 33 meter vand og hentet på land i 1968-69. Skibet havde en last bestående af Rhodos-vin i 404 vinkar, 9000 velbevarede mandler i krukker og 29 møllesten, der også har tjent som ballast over kølen.

Grundet lastens indhold har man vurderet, at skibet har sejlet langs den anatolske vestkyst og hentet last på Samos, Kos og Rhodos, inden at det satte kursen mod Cypern. Mønter og kulstof har gjort det muligt at bevise at skibet sank en gang i det 3. årh. f.Kr. Mandlerne er dateret til ca. 288 f.Kr. og træet til ca. 389 f.Kr. Skibet har haft et sejl på 10 x 6 meter, var 14 meter langt og 3,5 meter bredt.

En teori går på, at skibet var udsat for et piratangreb, for meget af lasten mangler, og der er, hvad der ligner spydmærker i skroget. Det er det ældste skibsvrag, der hidtil er fundet.

Find ferien til Cypern her

error: Indholdet er beskyttet mod kopiring