Süleymaniye Moskeen i Istanbul

Del på:

Süleymaniye-moskeen er en af Istanbuls største moskeer. Moskeen blev opført i 1550-1557 af den største osmanniske artitekt, Sinan.

tyrkisk hedder moskeen Süleymaniye Camii. Camii betyder moske på tyrkisk.

Hele komplekset omkring Süleymaniye-moskeen er på 98.000 m² stort. Der var både skole, hospital, tyrkisk bad, karavanestation, gravmæler, fattigkøkken, og butikker på området. Fattigkøkkenet nordvest for moskeen bliver ikke længere brugt til at bespise fattige borgere men er i dag en restauranten ”Darüzziyafe” som serverer osmanniske specialiteter.

Süleymaniye Moskeen er både udvendigt og særligt indvendigt fantastisk smuk. Indvendigt er lyset og detaljerne unikt med en stemning af højtidelighed. Indvendig er der også en stor fantastisk lysekrone. Udvendigt er det arkitektur med historisk vingestrøg – smukt og storslået på samme tid. Udsigten ud over Istanbul er også turen værd.

Süleymaniye Moskeen

På mange måder minder moskeen om Hagia Sophia, men Sinan har skabt et mere let og åbent rum, hvor alle bedende oplever at være under kuplen.

Süleymaniye-moskeens arkitekt Sinan

Sinan var en stor arkitekt i det Osmanniske riges tid. Han blev født omkring 1490 og blev taget i sultanens tjeneste som lille dreng. Sinan døde i 1588, efter at have tjent fire sultaner som chefarkitekt.

Sinan var hårdt arbejdende og han blev i sin levetid en af de mest betydningsfulde arkitekter i Osmanerriget. Han nåede at lede opførelsen af 355 bygværker, herunder 81 moskeer (herunder Süleymaniye-moskeen), 62 koranskoler, 17 hoteller og et utal af blandt andet hospitaler og akvadukter.

I den nordlige del af komplekset ved Süleymaniye moskeen er Sinan begravet i et mausoleum.

Istanbuls mange smukke moskeer

Der anslås der er omkring 3.000 aktive moskeer i Istanbul. Nogle af dem er populære turist attraktioner, såsom Den blå moske og Hagia Sophia.

Hvis man overholder nogle enkle regler, så kan man som ikke-muslim besøge de tyrkiske moskeer uden problemer.

1: Dine sko skal anbringes i særlige reoler ved indgangen. Du må ikke gå ind i en moské med sko på.

2: Din påklædningen skal være respektfuld. Hverken kvinder eller mænd må have shorts på, derudover skal kvinderne have dækket armene og have et tørklæde på hovedet. Tørklæder kan lånes af moskeen

3: Når du er inde i moskeen bør du holde dig diskret i baggrunden, hvis nogle er i færd med at bede. Det er tilladt at fotografere men gør det med respekt, og undlad at gøre det under bønnen.

Læs også: Besøg en moske

Gem

Gem

Gem

error: Indholdet er beskyttet mod kopiring