Slip for kulden – Rejs til Tyrkiet om vinteren

Del på:

 

Efteråret har for alvor fået sit tag i det ganske land, og det er ved at være rigtigt råkoldt og især, hvis man vover at bevæge sig udenfor tidligt om morgenen.

Nogle trives rigtig godt med kulden og nyder den ligefrem, mens andre drømmer sig tilbage til de lunere måneder, hvor vejret alt andet lige var en hel del mildere.

Det kan derfor være fristende for mange at søge lidt længere sydpå, når muligheden for lidt ferie byder sig, og her kan Tyrkiet faktisk være et fremragende bud på en mulig feriedestination – og det er faktisk uanset, om du er til kulde og ski eller et lidt varmere klima. Tyrkiet har nemlig lidt af det hele, og her giver vi dig et bud på, hvordan du måske kan sammensætte din næste tur til Tyrkiet.

Vælg din rejseform og destination

Der er mange forskellige måder at rejse til Tyrkiet på, og det afhænger helt og aldeles af, hvad du gerne vil opleve og hvad, dine behov er.

Hvis I rejser for at slippe for kulden, så skal I sigte efter at komme så langt ned i det sydlige Tyrkiet som muligt. I området omkring det Ægæiske Hav ligger temperaturen typisk på 10-15 grader i vinterhalvåret, og selv i Alanya er der omkring 10 grader i både december og januar, hvor temperaturen ofte føles varmere på grund af den varme brise fra Middelhavet.

Der er dog også rig mulighed for at stå på ski eller snowboard, hvis det er det, der trækker jer væk fra Danmark, og så er der selvfølgelig også en hel del kulturelle skatte, der bare venter på at blive opdaget uanset hvor hen i Tyrkiet, I vælger at tage på ferie.

Juletid i Tyrkiet

Tager I derned omkring juletid, så er der masser af spændende aktiviteter at give sig til. Vidste du for resten, at julemanden, som vi kender ham i dag, oprindeligt kommer fra Tyrkiet? Han er nemlig inspireret af den byzantinske biskop Sankt Nikolaus af Myra, som efter sigende besøgte byens folk og gav dem gaver i form af mønter.

Læs også >> Til tyrkisk julemarked med venner, mad og dans

Noget andet, der selvfølgelig også kommer fra Tyrkiet, er de tyrkiske bade eller hamam, som de også kaldes. En tur i hamam er en skøn oplevelse, som I ikke bør snyde jer selv for. Det kan især anbefales, hvis I tager derned i løbet af vinteren. Det er en skøn følelse af få vasket og masseret kulden og julestressen ud af kroppen.

Lær at spille backgammon

Et andet sjovt lille fact om Tyrkiet er, at det faktisk er oprindelsessted for spillet backgammon.

I Tyrkiet er det kendt som Tavla, men med de samme regler, som det backgammon, vi kender herhjemme. Det er et af de ældste, kendte spil i verden og er omkring 5000 år gammelt, som både kejsere og faraoer har spillet det med stor iver – det har altid været populært også selvom kirken forsøgte at få det bandlyst. Det er et spil med to spillere, og målet er at være den første til at få fjernet alle sine brikker fra spillebrættet. Som de fleste garvede backgammonspillere ved, så er det et spil, der kræver en masse koncentration og analytiske evner.

Faktisk begyndte den professionelle pokerspiller Leo Fernandez med at spille skak og backgammon, og han har sagt, at han lærte en masse fra spillet og at hans begyndelse med backgammon lagde fundamentet til hans fænomenale pokerspil senere hen. Selv i dag er backgammon et meget populært spil i Tyrkiet (sammen med andre lokale spil som for eksempel Pişti eller Kapti kacti), og du kan helt sikkert finde et par lokale, som er med på et spil. Brætspil som for eksempel backgammon er generelt også en god idé til lidt nyttigt tidsfordriv på ferien.

skiferie i Tyrkiet, ski i Tyrkiet, Davras fri i Tyrkiet, stå på ski i Tyrkiet
Der er noget for enhver smag i Tyrkiet – uanset om den står på badeferie eller skiferie.
Sol eller ski?

Hvis det er et mildere klima og solskin, I søger i vinterkulden, så skal I tage til Izmir eller Bodrum. Vinterperioden kan dog byde på lidt regn, men generelt er vejret meget mildere end herhjemme på denne årstid.

Izmir er et fascinerende sted og kan blandt andet byde på et spændende open air museum i form af en gammel, arkæologisk udgravning. Byen er smukt beliggende en i skøn bugt, der også skærmer områder for det værste vejr. I kan også besøge spændende Istanbul, der blandt meget andet byder på en fascinerende kunstscene med utallige museer.

Skal den stå på snehvide pister, ski, og efterfølgende varm kakao, så kan Tyrkiet også klare det for jer. I Anatolien ligger Erciyes Skicenter, som skulle være et af de bedste skisteder i Europe. Det er det næste sted også, for Palandöken i Erzurum er med sine 3.125 meter den højeste piste i Tyrkiet og efter sigende er Palandöken den længste naturlige skirute i hele Europa.

Begge steder har et godt ry for at være fremragende skisportssteder for alle uanset alder og erfaringsniveau.

Uanset, hvad du søger, når du søger væk fra Danmarks kolde og sludfyldte dage, så kan du næsten med garanti finde det i Tyrkiet. Der er farvestrålende markeder (Alanya har et skønt julemarked, som du ikke må gå glip af), fantastiske byscener, vidunderlig mad og fremragende kunst, god musik, og venlige lokale, som gerne viser vej til de bedste steder.

Rigtig god tur!

 

error: Indholdet er beskyttet mod kopiring