Sankt Nicholas monument museum i Demre

Del på:
Den Julemand, som vi kender i dag, er en viderefortolkning af legenden om “Sankt Nicholas af Myra”.

Han var en af de mest populære katolske helgener i Europa før reformation.

Sankt Nicholas var biskop i byen Myra og legendarisk kendt for at være en godhjertet mand, især over for børn.

Sankt Nicholas levede i årene fra ca. 270 til 330, og var biskop i Myra i datidens Grækenland. Han var formentlig født ind i en rig kristen familie og blev biskop i en ung alder. I dag er Myra en del af Tyrkiet, og derfor kan man i dag med stolthed sige at julemanden er fra Tyrkiet. Myra er også kendt under navnet Demre og som er den del af Antalya provinsen.

Læs også: Julemanden er fra Tyrkiet

I dag er julemanden gravsted et museum med navnet Sankt Nicholas monuments museum. Museet ligger inde i byen Demre i Antalya regionen. På tyrkisk hedder museet Noel Baba müze / Aziz (St.) Nikolaos Anıt Müzesi.

Sankt Nicholas er den mand vi i dag forbinder med julemanden, og derfor kan man populært sige at det er museet i Demre er julemandens gravsted.

På museet kan man opleve det, der frem til 2017 var anslået til at være Sankt Nicholas oprindelse gravsted.

Historien om hvad der skete med Sankt Nicholas lig har altid været at i 1087 blev liget af Sankt Nicholas stjålet af søfolk fra Bari i Syditalien, som mente Sankt Nicholas fra Myra tilhørte dem. I deres hjemby byggede man i stedet en flot kirke til ære for det stjålne lig, som blev kaldt “Basilica di san Nicola”.

Nye arkæologiske fund ændre historien

I 2017 skabe nye arkæologiske fund pludselig tvivl om, hvilket lig der var blevet stjålet. Men på baggrund af dokumenter hentet fra området mener de tyrkiske arkæologer, at det er det forkerte lig, som søfolkene smuglede væk. De mener snarere, at resterne tilhører en lokal præst end helgenen, hvis krop stadig kan ligge i templet.

Arkæologerne begyndte i 2017 nye undersøgelser, hvor de fandt et underjordiske tempel og gravpladser under Sankt Nicolaus-kirken i byen Demre, ved hjælp af CT-scanner og en georadar. De mener, templet stort set er intakt, men at det er utilgængeligt på grund af sten og mosaikker, som skal bevares.

Siden da har udgravningsarbejdet været igang, som forhåbentlig vil give forskerne adgang til gravpladsen, og måske give svar på, om resterne af Sankt Nikolaus stadig er i Tyrkiet.

De nye fund kan også ændre på historien som det er blevet fortalt i årtier og et utal af artikler skal måske omskrives.

julemands museum tyrkiet, tyrkiet julemand museum, julemandens gravsted, Sankt Nicholas monument museum, julemandens monument museum
Sankt Nicholas statuen ved indgangen til Sankt Nicholas monument museum

På Sankt Nicholas monument museum

Det første der møder en inde på museet er en stor detaljeret statue af Sankt Nicholas. Statuen er lavet i et design, der ligner Sankt Nicholas som den julemand vi moderne tid forbinder ham med at være. Julemands statuen viser Sankt Nicholas med en gavesæk på ryggen og omkring ham ses glade smilende børn. Bunden af statuen er dekoreret med forskellige af verdens flag.

julemands museum tyrkiet, tyrkiet julemand museum, julemandens gravsted,

Bag statuen ses et flot håndlavet mosaik kunstværk af en julemand i rød hue og bistok klæder, der krammer en pige i en smukt tropisk have med æbletræer og flodløb. Nederst på billedet ses der et skilt med teksten Demre.

julemands museum tyrkiet, tyrkiet julemand museum, julemandens gravsted,

Til højre for statuen er indgangen til den gamle kirke, som i dag er lavet til et museum. Men mener der blev bygget en kirke på stedet kort efter Sankt Nicholas død. Den nyværende kirke har eksisteret siden det 9 århundred. Den nuværende kirke har gennemgået 2 store renovationer. i 1043 af Constantine IX og igen af russiske Tsar Nicholas i 1862. Derudover er små renovationer blevet lavet af tyrkiske arkæologer igennem tiden.

julemands museum tyrkiet, tyrkiet julemand museum, julemandens gravsted,
Sankt Nicholas grav omgivet af pilgrimme

Inden liget blev stjålet sagde man der siv en duftende olie ud af graven, og folk valfartede til hans grav, for at få noget af “den hellige Nikolaus’ olie”. Man mente, at olien kunne kurere sygdomme.

Den originale grav af julemanden er i dag dækket af med glas, og det kan være svært at få et ordenligt udsyn af graven, da mange katolske bedene står foran graven. Det er særligt russiske katolikker som står foran Sankt Nicholas grav, da Sankt Nicholas er den mest populære helgen for russerne, tyskerne og italienerne.

julemands museum tyrkiet, tyrkiet julemand museum, julemandens gravsted,

Praktiske informationer:

Adresse: St. Nicholas Monumental Museum, Gökyazı Mah., Kolcular Sokak.

Telefon: +90 242 871 68 20

E-mail: antalya@kulturturizm.gov.tr

Åbningstider:

Åben alle ugens dage.

April – Oktober: 08.30 – 19.00

Oktober – Marts: 08.30 – 17.30

Billetpris: 36 tl

Tyrkisk museums kort kan benyttes.

Se også: Print selv Julemands kravlenisser

Ønsker du at overnatte i Demre, kan du finde hotel her:

error: Indholdet er beskyttet mod kopiring