Den rillede minaret – Yivli minareten

Del på:

Besøger man Antalyas gamle bydel kan man ikke undgå at få øje på den byens varetegn Yivli minareten.

Minaretten og hele det dertilhørende kompleks er blevet bygget på ruinerne af en gammel kirke af Seldjukkerne i 1227. Det var den navnkundige Sultan Alaaddin Keykubad, der byggede tårnet og hele det omkringliggende kompleks efter at Seldjukkerne. Alaaddin Keykubad har også bygget borgen i Alanya, Red Tower og Alara borgen, og han ligger i dag i centrum af Konya.

Den rillede minaret er et af de mest kendte byggerier i Antalyas gamle bydel og et af de tidligste islamiske byggerier i Antalya.

Komplekset, som den rillede minaret er med i, bestod af 7 bygninger, der bl.a. rummede hamam (bade), koranskole, grave og en moske. Kun nogle få af bygningerne fra det 7 bygninger store kompleks består i dag, og byggerierne bliver betragtet som et af de første eksempler på Seldjuk arkitektur i Anatolien, med blandt andet moskeen med 6 kupler og yivli minareten.

Den rillede minaret har fået sit navn efter de 8 vertikale fordybninger som er i den. Fundamentet er lavet af udhugget sten, mens selve bygningen er lavet af teglsten og turkisblå porcelæn fliser. Minareten har en total højde på 39,62 meter.

Den rillede minaret er blevet restaureret 2 gange i nyere tid. Første gang i 1955 og anden gang i 2010. Anden gang restaurerede man også moskeen ved siden minareten og her fandt man et antik vandsystem under moskeen.

Op i minareten

Den indvendige del af minareten er desværre lukket for offentligheden ,men havde den været åben kunne besøgende have taget de 92 trin op til toppen, hvor der uden tvivl er en af Antalyas bedste udsigtspunkter.

Alanya spors logo

Minareten er umulig at overse når man er i Antalyas gamle bydel, og måske derfor har den også været på Antalyas fodboldt hold Antalya Spor´s logo siden 1966. Antalya Spor´s stationen ligger lidt udenfor Antalyas centrum og der kom altid mange tilskuere til holdet kampe.

Find hotel i Antalya her

error: Indholdet er beskyttet mod kopiring