Ramadanen 2016 står for døren

Del på:

Den muslimske fastemåned starter i år D 6. juni og forstsætter i 30 dage, indtil tirsdag den 5. juli. 

I følge den muslimske kalender starter en helligdag ved solnedgang dagen før, så mange muslimer starter deres ramamdan søndag den 5. juni.

Ramadanen bliver på tyrkisk også kaldt for Ramazan.

Ramadanen strækker sig over normalt over 29-30 dage uden mad, drikke, røg, kys og seksuelt samvær fra solopgang til solnedgang. Hvornår fasten starter og slutter hver dag er nøje afmålt i forskellige tidsrum. De nøjagtige tidsrum kan ses her.

Børn, syge, ældre, rejsende, gravide, ammende mødre, sportsmænd i konkurrence og mænd i krig er “fritaget” fra at følge fasten.

Formålet med Ramadanen

Formålet med fasten er at den fastende erfarer sultfølelsen som de fattige har, og at rig og fattig bliver på samme niveau. Nogle opfatter fasten som en fysisk, moralsk og åndelig prøve på lydighed og disciplin overfor Allah, og de mener at fasten er med til at styrke dem som mennekser.

Ramadanen flytter sig hvert år 11-12 dage, da Ramadanen følger den gregorianske kalender.

Når solen går ned

Hver aften under ramadanen, når solen går ned i Alanya, bliver der affyret et kanonskud på Alanyas havn, som afslutter dagens faste. Når fasten slutter er det igen tilladt at spise, drikke, kysse m.m.

Når ramadanen slutter starter Seker Bayram

Når ramadanen slutter starter Seker Bayram, som varer i 3 dage. Dagene bliver brugt på at besøge og være sammen med venner og familie.

Under Seker Bayram vil Alanyas børn gå fra dør-til-dør og bede om slik, en tradition der minder om den danske fastelavn. Har man ikke fået købt slik, eller er løbet tør, kan man også slippe afsted med at give dem småpenge.

Den 1. dag i Seker Bayram er det almindeligt at stå tidlig op, gå i moske, og efterfølgende tage hjem og vise respekt til familiens ældre (f.eks forældre og bedsteforældre) ved at kysse dem på hånden og sætte hånden for panden.

Under Seker Bayram vil alle offenlig kontorer og nogle privat kontore være lukket. Dog mærkes helligdagene normalt meget lidt i Alanya, som lever af turismen.

Sukker festen bliver også kaldt Eid es-Seghir og Ramazan Bayramı 
error: Indholdet er beskyttet mod kopiring