Pamukkale – De hvide kalkterrasser

Del på:
Pamukkale – De hvide kalkterrasser er en af Tyrkiets største attraktioner.

Vandet i kalkterrasserne siges at have helende kræfter og foryngende effekt på kvinder og mænd.

Naturfænomenet ligner et frossent vandfald er bygget op af kalkrigt vand som strømmer op fra underjorden.

Naturfænomenet i Pamukkale er et naturens vidunder. Det kalkholdige vand bobler op ad jorden med en temperatur på 35 grader og løber ned ad bjergets skråninger. Vandet fordamper og kalcium-karbonatet bliver tilbage og med iltens hjælp bliver hærdet og til hvide belægninger, hvilket skaber de ikoniske og helt unikke kalkterrasser.

Der er god grund til at huske badetøjet, når du besøger Pamukkale.
Der er god grund til at huske badetøjet, når du besøger Pamukkale.


Pamukkale betyder oversat til dansk bomuldsslot, og set nedefra ligner det til forveksling et isbjerg, som er faldet ned fra himlen.

Der skal betales entre for at komme ind til Pamukkale området.

Pamukkale på UNESCOS verdens arvs liste

I 1988 bliv Pamukkale optaget på Unescos verdens arvs liste. Pamukkale er helt unik optager på UNESCOs MIXED liste, som er steder der både er kultur og natur. Total på mix listen er der kun 35 i verden. Kappadokien er også optaget på UNESCOS MIXED liste.

Pamukkale-verdens-arvs-liste
Flere tusind turister besøger hvert år Pamukkale nær Denizli.
Pamukkale næsten ødelagt af turisterne

I 1990 var det tilladt at bade og sole sig i de små bassinerne, hvilket op mod 20.000 personer gjorde dagligt.

Det resulterede I at de fine naturskabte hvide kalk formationer blev grå fra de mange besøgendes sved, solcreme, støv og snavs, og derfor blev der I 1992 igangsat en redningsaktion, hvor det blev forbudt at bade I nogle af bassinerne. Det er dog stadig muligt at bade i nogle af menneskeskabte kopibassiner.

Det er i dag muligt at op eller ned af Pamukkale via koipbassinerne, hvor man kan nyde det dejlig varme vand og smukke udsigt på turen. Har man badetøj på kan man også gør et stop på vejen og tage sin en dukkert i en af bassinerne.
Hierapolis-ruiner-pamukkale

Den antikke oldtidsby Hierapolis

Foruden kalkstensterrasserne og de varme kilder består området også af en antik oldtidsby kendt som ”Hierapolis”.

Hierapolis er dateret helt tilbage til år 300 f.Kr. og var op igennem antikken et knudepunkt for trafikken mellem øst og vest og opnåede derfor en kæmpe velstand, hvor både byen og dens indbyggere efter datidens standarder var virkelig velhavende. Omkring år er det estimeret, at der boede 50.000 indbyggere i byen Hierapolis. Det har været et velfungerende samfund, og der har både været bibliotek, markedsplads, atletikplads og teater. De velhavende bosatte sig her for at dø og blive begravet i nekropolis. En nekropolis er en begravelsesplads uden for en græske/romerske by og stedet er kendt som ”de dødes by”.

Da Hiearpolis ligger i område med hyppige jordskælv og byen har blandt andet været ødelagt af jordskælv I år 17 e.Kr. og igen i år 60 e.Kr.

Ruiner som er tilbage i dag er ruinerne fra romerne som fra 133 e.kr. og i en lang periode derfra regerede i Hierapolis. Efter romerne regerede seljukkerne området.

De varme kilder i Tyrkiet har altid været populære rejsemål, og bade romere, grækere og byzantinere kom Pamukkale og Hierapolis, når de var døden nær for at nyde deres sidste tid i de afslappende omgivelser og på grund af de varme kilders kraft evt. få forlænget deres liv i en periode.

pamukkale, tyrkiet pamukkale, pamukkale tyrkiet, bomuldslottet, bomuldsbjergene, oplevelser i Tyrkiet, hvad skal man se i Tyrkiet, hierapolis, hierpolis, cleopatras pool, dronning cleopatra, termiske bade tyrkiet, naturlige bade i tyrkiet
I Cleopatras pool svømmer man i varmt vand blandt gamle søjler og ruiner.
Cleopatras pool ved Pamukkale og Hierpolis

Der er mange gode grunde til at medbringe badetøjet når man besøger Pamukkale. Udover muligheden for at bade i de smukke kalkterrasser, så er det også muligt at svømme i den Kleopatras pool, omgivet af smukke ruiner og i vand der siges at have helbredende evner mod hjerteproblemer, kredsløbsforstyrrelser, forhøjet blodtryk, nervøse lidelser, fordøjelsesproblemer, astma, øjensygdomme, hudlidelser og meget meget mere. Det er gratis at besøge området omkring Cleopatras pool.

pamukkale, tyrkiet pamukkale, pamukkale tyrkiet, bomuldslottet, bomuldsbjergene, oplevelser i Tyrkiet, hvad skal man se i Tyrkiet, hierapolis teater, hierpolis teater, tyrkiet teater, romersk teater, pamukkale teater, teater pamukkale, ruiner pamukkale
Det antikke teater i Hierapolis er stadig flot bevaret, trods mange jordskælv.
Teateret i Hierpolis

Sammen med de romerske ruiner af Hierpolis finder man også det store velbevaret teater nær Pamukkale. Det nuværende teater blev bygget i det 2. Århunred efter det oprindelige teater styrtede sammen i jordskælvet i år 60 e.Kr.

Teateret havde plads til mellem 15-20.000 tilskuere, som alle ville have et udmærket udsyn til den store scene grundet teaterets halvrunde opbygning. Teatret måler ca. 100 meter i diameter. og har fra bund til top 50 rækker i en halvcirkel rundt om scenen. Der er 50 rækker med sæder. I teateret har der været vist alt fra gladiatorkampe til kunstneriske forestillinger.

Teateret er bygget i samme stil om Aspendos teateret, men det er ikke helt ligeså velbevaret som Aspendos, som siges at være det bedst bevaret antikke teater i verden.

denizli, shopping i pamukkale, pamukkale shopping, pamukkale, oplevelser i tyrkiet, denizli,
En af de mange tekstil shopping centre i Denizli.
Shopping i Denizli

Pamukkale ligger tæt ved stor byen Denizli, som er kendt for sin produktion af tekstiler. Denizli er derfor et oplagt stop, hvis man ønsker at shoppe billige håndklæder, morgenkåber, tæpper, sengetøj, dyner og lignede.

Kører man til Pamukkale og Denizli via Antalya er det oplagt at gøre stop ved Salda søen på vejen.

Find hotel i Pamukkale eller Denizli her

Gem

Gem

Gem

error: Indholdet er beskyttet mod kopiring