Olympos – Hippie paradis ved middelhavet

Del på:

Mange forbinder Tyrkiet med at være en turistdestination med kilometre lange badestrande, shopping i sommervarmen og store hoteller ned over Middelhavet. Men den tyrkiske riviera har også skjulte paradiser. Et af dem er Olympos, de moderne hippiers paradis.

Fra hovedvejen går en snoet vej ned til den historiske by, Olympos. Når man kommer til byen, ligner den en moderne blanding af en cowboy-by og et fristed for nytidens hippier. Olympos ligger en times kørsel fra Kemer. Men modsat Kemer er der i Olympos ingen store hoteller, larmende diskoteker eller fyldte shoppingcentre. Olympos er en tyrkisk by med naturen i centrum. Byen er bygget op af moderne træhytter og bungalows, som ligger tæt op af storslåede klipper, farverige citrustræer og gamle antikke ruiner. Byen ligger kun en kort gåtur fra det krystal blå Middelhav.

Stemningen i Olympos er rolig og med veje uden asfalt og bilstøj. Byen ender blindt der hvor den antikke ruin-by starter og derfor er trafikken yderst begrænset. Modsat de omkringliggende turistmekkaer tiltrækker Olympos frisindede mennesker fra hele verden. Ofte ser man rejsende fra USA, Spanien og Sverige, som sidder i de små bungalowhotellers hængekøjer og drikker en øl. Stemningen på de mange bungalowhoteller minder om en hyggelig lejrskole, hvor alle kender alle, og gode historier bliver delt.

Ruinerne og middelhavet

Bungalowhotellerne slutter, hvor den antikke ruin-by starter. Ruinerne blev grundlagt i den hellenistiske periode og er resterne af bygninger fra Lykiere, romere, byzantinere, korsfarere, og ikke mindst pirater.
Arkæologer er usikre på, hvorfor byen opstod. Bymuren og flere grave har eksisteret siden år 300 f.Kr. Der er blevet fundet en mønt fra 167 f.Kr. 104-77 f. Kr. var byen besat af piraten Zenicetes fra Zenicetes og hans familie. Da byen blev erobret af Julius Cæsar 77 f Kr, satte Zenicetes ild på borgen i byen og hele familien begik selvmord. Byen kom herefter under romersk styre. I 5. og 6. århundrede e.Kr. voksede byen betydeligt. Det er den periode, de fleste bygninger i byen er fra. Byen blev forladt i det 15. århundrede.

det bræendende bjerg, olympos bjerg, bjerget i olympos, bjerget der brænder, yanartas, yanartasbjerget

Det brændende bjerg

Når man besøger Olympos, bør man også besøge det nærliggende Yanartaş bjerg. Yanartaş betyder brændende sten – og det er, hvad bjerget er. På bjerget kommer der flammer op fra undergrunden, på grund af bjergets store indhold af metan. I gamle dage blev flammerne brugt som et naturligt fyrtårn for skibene i middelhavet foran bjerget, men i dag bliver flammerne brugt til at grille og varme tyrkisk te på. Den eneste vej op til de evige flammer foregår til fods, og det er en gåtur på ca. 30 minutter. Læs mere om det bræende bjerg og myten om kimæren her.

Find hotel/bungalow i Olympos her:

Gem

Gem

Gem

error: Indholdet er beskyttet mod kopiring