Mavedans er ikke en dans

Del på:

Mavedans eller “Belly Dance”, som er anerkendt verden over, er blandt verdens ældste danseart man kender til, men er i virkeligheden ikke en dans ligesom fx vals og tango.

For det første kan du, modsat vals og tango, ikke danse mavedans med hvilken som helst beklædning. Mavedans udføres kun med delvist åben beklædning, hvor især maven vises. Den har rødder fra den ældre orientalske, indiske og arabiske kultur. Det er forkert at tro, at mavedansen stammer fra Tyrkiet.

Mavedansen er skabt på baggrund af den kvindelige krops særlige egenskaber; hofte-, mave- og bryst bevægelser ses derfor ret ofte. Alligevel er af de vigtigste ting under udførelsen af mavedans, at fødderne er ét med jorden, hvorfor hop ikke er en del af mavedans.

Selvom mange ser mavedansen som en forførende dans med det formål at underholde mænd, er det kun i dens nyere historie, at mænd har fået lov at observere denne unikke kunstform.

Mavedans, traditionelt en frugtbarhedsritual

Traditionelt var mavedans en kunst som kun blev udført og observeret af kvinder i forbindelse med ældre frugtbarhedsritualer og åndelige ceremonier som blev praktiseret i stenalderen. Kvinderne plejede at danse sammen som en måde at fejre og tilbede deres gudinde for seksuel frugtbarhed og som forberedelse til fødslen. De bølgende bevægelser og mavedansens fokus på hofter, mave og bryst har en forbindelse til den kvindelig fertilitet, både for befrugtning og fødsel.

Læs også: Mavedans for gravide

Den tyrkiske orientalske stilart

Tyrkiske stilarter indenfor mavedans er mere energiske og har en mere bevægelig struktur sammenlignet med stilarten fra Egypten. Tyrkiske mavedansere har tilføjet figurer såsom “den orientalske bro”, mange gymnastiske figurer og gulvbevægelser til dansen. Blandt de største mavedansere i det 20. århundrede er Nejla Ateş, Sema Yıldız, Nergis Moğol, Özel Türkbaş, Emine Adalet, İnci Birol, Prenses Banu og Nesrin Topkapı.

Antallet af dansere der ønsker at udforske mavedans er stadig stigende hver eneste dag.

Mavedanserens beklædning og tilbehør

Det ses ofte at fx sværd, stearinlys, fakler, stok eller slanger bliver brugt som tilbehør. De har alle hver deres betydning, men generelt symboliserer de magi og urmenneskets brug af beskyttelse. Brugen af disse instrumenter i dansen kan variere afhængigt af det lokale folkeminde.

Derudover er de vigtigste orientalske tilbehør til beklædningen følgende:

  • Slør
  • Armbånd
  • Mavedanse handsker
  • Tamburin (evt. med ”mønter”)
  • Mavedanse bælter (med ”mønter”)
  • Halskæde
  • Armbånd

 

mavedans, belly dance, bellydance, oryantal, tyrkisk aften, book en mavedanser, book, event, frugtbarhed, fertilitet, historie, tyrkiet, alanya, altomalanya, rejstiltyrkiet, alanyadk, arabisk, orientalsk, beklædning, tilbehør
error: Indholdet er beskyttet mod kopiring