Istanbuls nye lufthavn: Verdens største lufthavn

Del på:

Fremtidens lufthavn: Istanbul´s nye lufthavn bliver verdens største med en kapacitet på 200 millioner passagerer om året.

Den nye lufthavn i Istanbul er planlagt til at blive verdens største lufthavn, når den står færdig 2028. Lufthavnen kommer til at have 2 runways, verdens største duty free shop og en kapacitet på 200 millioner passagerer årligt. Til sammenligning servicere Istanbuls nuværende største lufthavn Atatürk årligt mellem 45-60 millioner passagerer. Atatürk lufthavnen blev bygget i 1924 og er stadig efter alle disse år, Europas 3 største lufthavn efterfulgt af Londons Heathrow lufthavn og Paris Charles de Gaulle Lufthavn.

En illustration af hvordan den nye lufthavn i Istanbul kommer til at se ud.
En illustration af hvordan den nye lufthavn i Istanbul kommer til at se ud.

Indtil nu er den nye lufthavn blevet navngivet Istanbil New Airport, men det forventes at lufthavnen får et mere officielt navn inden den er færdigbygget i 2028. Første del af projektet skal være færdig i 2018, som inkludere verdens største lufthavns terminal under et tag, og et gulvareal på næsten 11 millioner m2. Den første del af lufthavnen vil kunne servicere 90 millioner passagerer alene.

Terminal 1alene kommer til at have et gulv på 11 millioner m2 og får kapacitet til at servicere 90 millioner passagerer om året.
Terminal 1alene kommer til at have et gulv på 11 millioner m2 og får kapacitet til at servicere 90 millioner passagerer om året.

Lufthavnsprojektet er estimeret til at skabe 120.000 job og kommer til at koste over 8,7 milliarder dollar, svarende til over 50 milliarder kroner. Det præcise beløb vides ikke og forskellige nyhedsmedier er ikke enige om hvad lufthavnen kommer til at koste. Men en ting er sikkert: Projektet bliver det dyreste udviklingsprojekt i Istanbuls historie.

Når lufthavnen er færdigbygget er den planlagt til at have seks runways, fly til over 350 destinationer og en årlig kapacitet på over 200 millioner passagerer, hvilket kommet til at gøre den nye lufthavn til verdens største.

Illustration af hvordan den nye lufthavn kommer til at se ud oppefra.
Illustration af hvordan den nye lufthavn kommer til at se ud oppefra.

Den nye lufthavn er placeret på den europæiske side af Istanbul op med Sortehavet. Lufthavnen ligger ca. 35 km udenfor Istanbul centrum, men projektets designere siger at der vil blive lavet måde metro og busforbindelser til og fra lufthavnen.

På lufthavns området planlægges der også at laves en park, hoteller, moské, lægehjælp og konference centrere.

Den nye lufthavn i Istanbul vil blive Tyrkiets primære lufthavn og en knudepunkt der forbinder Europa med Asien.

Den nye lufthavn i Istanvul bliver lokaliceret på Sorte havs siden af den europæiske del af Tyrkiet. Den kommer til at ligge 35 km udenfor Istanbul centrum med direkte transport med bug og metro.
Den nye lufthavn i Istanbul bliver lokaliseret på Sorte havs siden af den europæiske del af Tyrkiet. Den kommer til at ligge 35 km udenfor Istanbul centrum med direkte transport med bug og metro.
Fakta om projektet:
  • Lufthavnen bliver verdens største lufthavn.
  • Lufthavnen får en kapacitet på 200 millioner årlige passagerer.
  • Projektet vil koste 8,7 millioner dollars og vil skabe 120.000 jobs.
  • Projektet planlægges til at stå færdigbygget i 2018.
  • Lufthavnen kommer til at ligge 35 km fra Istanbul.
  • Lufthavnen vil blive forbundet med Istanbul via bus og metro.
Kilde: Business & Dailymail

Gem

error: Indholdet er beskyttet mod kopiring