Guide til køb af ægte tæpper i Tyrkiet

Del på:
Det ældste bevarede knyttede orientalske tæppe er Pazyryktæppet fra ca. 500 f.Kr.

Pazyryktæppet blev fundet i en grav i Altajbjergene i det centrale Asien.

De ægte tæppers historie er meget gammel og det vides ikke helt præcist, hvornår det første ægte tæppe blev lavet, eller hvor det præcist blev lavet, men man forventer at det er lavet i området omkring Mellemøsten og det centrale Asien.

Når der tales om ægte tæpper kan der være tale om to ting:

1) Hvordan de er fremstillet: Håndlavede tæpper tager meget lang tid og kan nemt tage op til 6 måneder, at færdiggøre ét tæppe. De er for det meste altid håndvævet eller håndknyttet. Det er mere eller mindre kun størrelsen på tæppet og knudetætheden der afgør prisen på et håndlavet tæppe.

2) Tæppernes oprindelse: Mange opfatter ægte tæpper som dem der er lavet i landende omkring det gamle Persien, da det er her tæpperne menes stammer fra. Vi har primære- og sekundære tæppelande også har vi kopilande.

Primære tæppelande: Iran, Tyrkiet, Afghanistan, Kaukasus (Azerbaijan, Armenien, Kazakstan, m.fl.), Turkmenien (Turkmenistan, Usbekistan, m.fl.)

Sekundære tæppelande: Kina, Nepal, Tibet, Egypten, Marokko, Tunesien, Algeriet, Spanien

Kopilande: Pakistan, Indien

Tæpperne blev brugt som bedetæpper og fyrstehoffer

De detaljerede og flotte udsmykkede tæpper blev af muslimerne brugt som bedetæpper og til dekoration i moskeerne. De blev også brugt til udsmykning ved de glansfulde fyrstehoffer hos den tyrkiske sultan og den persiske shah. Dette fik afgørende betydning for den videre udvikling af tæpperne.

 

Er mit tæppe af god kvalitet?

Er du i tvivl om, hvad der er med til at afgøre om et tæppe er af god kvalitet og holdbart og hvordan du kan se om tæppet er håndlavet eller maskinlavet? Så har vi samlet nogle gode god til dig herunder:

  • Uld, Bomuld eller silke: 

De håndlavede tæpper er som hovedregel håndvævede eller håndknyttet med enten uld, bomuld eller silke. I flere og flere maskinlavede tæpper bliver der brugt syntetisk garn eller en blanding af forskellige. Kvaliteten af garnet vil selvfølgelig afspejle sig i tæppet.

Når du fører hånden hen over tæppet, vil der falde færrest nullermænd af ved de syntetiske tæpper.  For at sikre dig, kan du med en lighter brænde disse nullermænd. Du kan nemt lugte, hvis tæppets er af syntetisk garn.

  • Naturfarver:

Oprindelig blev alle garner farvet med naturfarver, men efterhånden bruges kunstfarver i stort omfang.

farvet-uld-til-ægte-tæpper

  • Håndlavet vs. maskinlavet: 

Man kan nemt se om tæppet er håndlavet eller maskinlavet på bagsiden af tæppet – det håndvævede tæppe vil altid være en smule skævt og uensartet på bagsiden, mens det maskinfremstillede er helt perfekt og lige.

  • Antal masker/knuder: 

Jo højere knudetætheden er, jo mere holdbart vil tæppet være men også grovere. 900.000 – 1.200.000 masker pr. m2 er af rigtig god kvalitet. Økonomisk, vil et tæppe med en knudetæthed på 600.000 dog også være et tæppe af rimelig kvalitet. Foretrækker man et blødere tæppe fremfor et holdbart tæppe, bør tætheden være i den lave ende.

  • Luvtætheden:

Har man derimod en lav luvtæthed vil det igen være groft og har man en høj luvtæthed vil det være blødt men falde ned med tiden. Derfor er det godt, at den hverken er for høj eller lav. 700.000 – 1.000.000 luv pr. m2 bliver af mange betragtet som god kvalitet.

  • Design:

Så er det selvfølgelig også meget vigtigt at du kan lide tæppet og de forskellige mønstre der er herpå.

Kvaliteten af tæpper kommer nu (desværre) ofte i anden række og er en af grundene til, at der desværre ikke længere bliver vævet flotte udsmykkede tæpper i mange regioner, da det kræver mere arbejdskraft end hvad der bliver betalt for.
Gem

error: Indholdet er beskyttet mod kopiring