Historien om Antalya

Del på:
I Antalya mødes fortidens antikke gade med nutidens moderne byggeri.

Antalya har været beboet i flere årtusinder, og skal man tro de gamle sagn om, så blev Antalya grundlagt som et paradis.

Legenden fortæller, at kong Attalos af Pergamon for 2000 år siden sagde til sine dygtigste ryttere: ”Find mig et sted på denne jord, som alle konger og herskere vil misunde mig. Find mig et sted, som alle vil se. Find paradiset på jord til mig”.

Kun konger kan udstede sådanne ordrer, men de loyale ryttere spredte sig i alle retninger vel vidende, at opgaven var vanskelig for ikke at sige umulig. De red omkring i uger og måneder uden at finde noget, der levede op til deres store herskers ambitioner. Men en dag kom de til porten til paradis ved kanten af Taurusbjergene og så gennem fyrreskovene det fortryllende Middelhav.

De snedækkede bjerge, de grønne urørte skove, de sølvglinsende strande i strålerne fra den nedgående sol og det indigoblå hav fik rytterne til at holde vejret. På vej ned ad bjergskråningerne blev de betaget af de himmelske sletters farverige frugtbarhed. Da de ankom til det sted, hvor Antalya ligger i dag, så de en naturlig skønhed uden sidestykke, og de besluttede, at de omsider havde fundet paradiset. De galoperede tilbage til kongen og bekendtgjorde: ”Vi har fundet paradiset, som du befalede”.

Kongen ønskede selv at se stedet, og rytterne viste vej. Da han ankom til stedet, gav han dem ret i, at dette var paradiset. Han gav straks ordre til at bygge en by. På kort tid var denne ordre udført, og han opkaldte den efter sig selv og gav den navnet Attaleia.

Læs også: Antalyas Aqaurium – Verdens længste hajtunnel

Antalya-gamle-bydel

Sandheden bag historien

Dette er den rosenrøde historie om Antalyas grundlæggelse. Men at det var Pergamonkongen Attalos, der opførte eller udbyggede en by på stedet, er rigtig nok.

Sandheden er dog, at den frugtbare slette har været beboet siden forhistorisk tid, hvilket fundene i Karaingrotten kan bevidne. I det 2. årtusinde f.K. var området formentlig en del af det hittittiske rige i Anatolien, og da dette smuldrede ca. 1200 f.K., hørte området under det senhittittiske kongerige Tarhuntassa. I hittittiske inskriptioner er området benævnt Ahhiyava, og den lille by, der voksede op omkring naturhavnen, blev på det luviske sprog kaldt Attala, der betyder ”Hakans by, Guds søn”. I det 7. årh. f.K. blev området koloniseret af grækerne og underlagt Lydien i den vestlige del af Lilleasien. Derefter kom perserne i 547 f.K., der igen blev afløst af hellenerne under Alexander den Store i 333 f.K.

Læs også: Shopping i Ikea i Antalya
Gem

error: Indholdet er beskyttet mod kopiring