Hagia Sofia moské musset i Istanbul

Del på:

Hagia Sophia moskeen i Istanbul er byens største og mest imponerende byzantinske monument.

Tidligere hed det Byzantinske Riges hovedstad Konstantinopel, og her var Hagia Sophia et af byens mest utrolige bygninger. Hagia Sophia var hovedkirken i det Byzantinske Rige. Kirkelige handlinger blev foretaget af Konstantinopels ortodokse patriark, hvis residens lå i den tidligere tilstødende bygning, som i dag er revet ned. Kirken var også hjemsted for ceremonierne i forbindelse med indsættelse af byzantinske kejsere.

hagia sofia, hagia sofia moske, hagia sofia kirke, hagia sofia museum, hagia sofiaistanbul, istanbil hagia sofia, museum iatanbul hagia sofia, museum hagia sofia

Hagia Sophias utrolige historie

Før den Hagia Sophia, lå der tidligere en bygning af samme navn. I år 532, under Kejser Justinian, startede byggeriet af den nuværende Hagia Sophia som er tegnet af arkitekterne Anthemios af Tralles og Isidor af Milet. I 537 år stod bygningen færdigbygget som kirke.

I 1453 erobrede den tyrkiske sultan Memhet Erobreren Konstantinopel og omdøbte byen til Istanbul samtidig med han indviede Hagia Sophia til moské og der tilføjedes fire minareter. Under Hagia Sophias tid som moské blev mange gyldne Kristus-mosaikker gemt væk under gips, og væggene blev dekoreret af blandt andet nogle smukke eksemplarer af tyrkiske kalligrafier. Fra 1935 blev bygningen, på ordre fra Atatürk lavet om til et storslået museum for kunst og historie fra hele Hagia Sophias tid. Efter bygningens omdannelse til museum blev de overlevende billedmosaikker konserveret og med enkelte undtagelser afdækket af et hold amerikanske konservatorer. Det arbejde fandt sted gennem den sidste halvdel af 1930’erne.

På græsk betyder Hagia Sophia “Den Hellige Visdom” eller “himmelsk visdom” og på tyrkisk kaldes den “Ayasofya Camii”.

hagia sofia, hagia sofia moske, hagia sofia kirke, hagia sofia museum, hagia sofiaistanbul, istanbil hagia sofia, museum iatanbul hagia sofia, museum hagia sofia

Inde i moskeen falder øjne hurtigt på den fantastiske midterkuppel, som har en diameter på 31 meter og er 56 meter høj. Kuplen var ved færdigbygningen af kirken den største af din slags. Bygningen har flere gange været skadet ved jordskælv og kuplen styrtede sammen ved jordskælvet i 558, og der var mindre nedstyrtninger i 989 og 1346.

Istanbul og kristendommen

Istanbul har også en unik historie som kristendommens første hovedsæde. Da den romerske Kejser Konstantin omvendte sig til kristendommen, befriede han kristendommen og de kristne for århundreders forfølgelser ved at legalisere kristendommen. Han flyttede romerrigets hovedsæde til Byzans, som han omdøbte til Konstantinopel efter sig selv.
Gem

Gem

Gem

error: Indholdet er beskyttet mod kopiring