Den Blå Moské – Sultanahmet Camii

Del på:
I Istanbul ligger en af Tyrkiets mest berømte moskeér – Sultanahmet Camii.

På dansk kalder vi moskeen Den Blå Moské p.g.a. de blå kakler, som moskeens ydre og indre er dekoreret med. På tyrkisk hedder den Sultanahmet Camii (Sultan Ahmets Moské). Moskeén ligger i Sultanahmet-kvarteret i Istanbul.den blå moske

Den Blå Moské blev bygget med formålet, at den skulle udkonkurrer nabo moskeén Hagia Sophia, både størrelse og skønhed. De startede med at bygge moskeen i 1609 og den var færdigbygget i 1616. Den Blå Moské er tegnet af arkitekten Sedefhar Mehmet Ağa for sultanen Ahmed I.

Den Blå Moské består af en forgård og et hovedrum. Derudover har moskeén en grundskole og et suppekøkken (et imaret), hvor fattige mennesker kan få udleveret mad. Frem til det 19. århundrede var der også både et hospital og et sted, hvor rejsende kunne overnatte (et karavanserai) i Den Blå Moske.

Hovedkuplen har en højde på 43 meter og en diameter på 23,5 meter og er omgivet af fire mindre kupler, der igen er omgivet af flere endnu mindre kupler. Moskeen har plads til 10.000 bedende

den blå moskeDet indre af moskeen er beklædt med mere end 20.000 håndlavede keramiske fliser fra İznik i mere end halvtreds forskellige tulipanafbildninger. Fliserne på den nederste del af væggene er traditionelt i design, mens galleriniveauet er mere prangende med repræsentationer af blomster, frugter og cypresser.

De øverste dele af interiøret er domineret af blå farve, og deraf det danske navn for moskeen. Mere end 200 blyindfattede vinduer med indviklede mønstre lader lyset komme ind

Dekorationerne i moskeen omfatter vers fra Koranen, mange af dem lavet af Seyyid Kasim Gubari, der betragtes som den fornemste kalligraf af sin tid. Gulvene er belagt med ægte tæpper, der er doneret af de mange troende muslimer, som kommer i moskeen. De nederste dele af væggene er dekoreret med opus sectile. Hver mindre kuppel har fem vinduer, hvoraf nogle er blinde.

Moskéen fungerer i dag stadig som moské, men den er åben for besøgende og turister. For at besøge moskeén skal du dog overholde nogle regler. Se reglerne for at besøge en moské her.

En mening om “Den Blå Moské – Sultanahmet Camii

Lukket for kommentarer.

error: Indholdet er beskyttet mod kopiring