Oplev Alanyas smukke borg

Del på:
For mange er det svært at tænke på Alanya uden at tænke på borgen.

Borgen i Alanya er den mest centrale del af byen, og er med til at forme Alanya.

IMG_0279 kopi

Borgen skal man se, og nyde den uvirkelig smukke udsigt, der er oppe på bjerget.

I dag byder mange bådture på pirater, men de er ikke de første pirater i Alanya. Alanya har en forhistorie som hovedkvarter for pirater indtil år 67 f. Kr. Forbjerget hvor resterne af Borgen ligger i dag, blev brugt som forsvarsposition af de kilikiske pirater, da de romerske herskere besluttede at indtage området, i frustration over at deres handelsvarer fra østen, blev bestjålet af pirater.

Ovenpå piraternes ruiner, blev der senere bygget på forbjerget af de kristne byzantinerne i det 12. århundrede. I dag kan kloster og kirke fra denne tid stadig ses indenfor borgmurerne.

Borgen som den ser ud i dag er primært bygget af de muslimske seldsjukkere i det 13. århundrede. Seldsjukkerne byggede den 6,5 km lange borgmur, 140 udkigstårne, tunnelsystem, hundredevis af cisterner, moskeer, forråd, badeanstalter og fangehuller. Seldsjukkerne var dygtige krigere, men også effektive til at bygge. Borgen blev bygget på kun 6 år. Den seldsjukiske Sultan, Alaaddin Keykubat anvendte Borgen og byen som hans vinterresidens og flådestation og undgik dermed de kolde hvide vintre i Konya.

Sultan Alaaddin Keykubat byggede også Red Tower på Alanyas havn.

Sagn om Borgen

Seldsjukkerne byggede det mægtige bygningsværk som forsvar mod udefrakommende fjender. Et sagn fortæller historien om hvordan Borgen blev forsøgt erobret af Seldsjukkerne: Det var en svær position at indtage, idét beliggenheden højt over havet, gjorde det nærmest umuligt at nærme sig uden at blive opdaget. Historien går på at Seldsjukkerne kom sejlende om natten, medbringende tusindvis af geder. Gederne blev udstyret med lygter og blev sat i land, så de kunne bestige forbjerget. De byzantinske forsvarer af stedet forstod at tusindvis af krigere var gået i land og besteg forbjerget med forbavsende hastighed og overgav sig inden det gik op for dem at de var blevet snydt.

Et andet sagn fra Borgen handler om fangerne i seldsjukkernes fangehuller. Historien handler om at fanger blev tilbudt en handel til stor morskab for fangevogterne. Fangerne blev tilbudt at kaste en sten ud fra en af udkigsposterne. Hvis stenen ramte vandet ville de få deres frihed tilbage med det samme. Hvis stenen derimod ramte forbjerget under, ville de miste livet ved at blevet skubbet ud over kanten. Det var og er stadig ikke muligt, at kaste en sten fra udkigsposten og ramme vandet. Prøv det næste gang du besøger borgen.

12375151_441015972768774_5978898571834913561_o

Besøg Borgen

Borgen er et besøg værd, ikke mindst fordi den rummer en historie om fortiden og en fantastisk udsigt i alle retninger. Det er gratis at se store dele af borgen, men den mest centrale del er der entré på. Entréen koster 15 tl.

Turen op af forbjerget byder på landsbyliv, hyggelige snørklede smalle veje med caféer, marked og en roligere atmosfære end det mere hektiske liv nede i Alanya. Man kan enten tage en taxi eller bus nr 4 op til Borgen.

Vidste du?

Fakta om Seldsjukkerne

  • De herskede i området i 11.-13. århundrede.
  • Riget strakte sig i storhedstiden over nutidens Tyrkiet, Syrien, Irak, Oman og dele af Turkmenistan og Afghanistan.
  • Seldsjuk var stamfader for ghusernes stamme der levede ved Syr-Darja floden i Kazakhstan.
  • Interne stridigheder og talrige fjender fik riget til smulre i slutningen af det 13. århundrede.

Fakta om Kilikiske piraterne

  • Kilikierne var oprindeligt handelsfolk og fiskere
  • Kilikien bestod af den tyrkiske sydøstlige kyst Syriens vestkyst
  • Dominerede den østlige del af Middelhavet med pirateri, herunder plyndring af handelsskibe fra østen og kidnapning for løsepenge.
Åbningstiderne på borgen: Alle dage 08.00-17.00

Pris: TL 15

Læs tripadvisor anmeldelser fra besøg på borgen i Alanya her 

Kilde: Alanya.Dk

4 thoughts on “Oplev Alanyas smukke borg

Lukket for kommentarer.

error: Indholdet er beskyttet mod kopiring